جیوه فلزی مایع – سمی – سنگین و سفید نقرهای است که به صورت استخراج معدنی به دست می آید و بیشتر از سنگ شنگرف و به صورت ناخالص حاصل میشود.
بعد از استخراج فراوری شده و خلو ص آن نسبت به کاربردهایش تعیین شده و نا خالصی های آن گرفته میشود.
جیوه کالایی استراتژیک محسوب شده و کاربردهای فراوان و بی نظیری دارد. از 99% تا 99.999995%در خلوص های متفاوت برای کاربردهای متفاوت (پزشکی – صنعتی – تحقیقاتی – آزمایشگاهی)وجود دارد.
از جیوه برای ساخت دماسنج – فشارسنج – آمالگام برای دندانپزشکی و پر کردن دندان – صنایع پتروشیمی و پالایشگاهی – معادن طلا برای شستشو خاک معدن طلا و جدا سازی طلا از خاک – در پالایشگاه برای جدا سازی فلزات سنگین و سرب از بنزین – برای جدا سازی فلزات سنگین و سمی در آب – صنعت ریل و قطعه سازی – ساخت سویچ های الکترونیکی – ساخت شاقول-ردیاب – فلزیاب – طلا یاب -دستگاه لوله یابی زیر زمین – برای گند زدایی انبار غلات- برای ساخت آفت کش ها-ساخت باطری ها و … نیز استفاده میشود.
جیوه زود با طلا – نقره – روی و … ملغمه و آلیاژ میشود یعنی نباید جیوه با این فلزات تماس داشته باشد چون سریع آنها را میخورد
جیوه رسانایی گرمایی پایینی دارد اما رسانای خوب جریان برق است ولی نقطهٔ ذوب پایینی دارد وبه آسانی ذوب میشود.
هشدار : جیوه ماده بسیار سمی است و آرسینیک و گوگرد دارد و نباید بدون وسایل محافظ با آن کار کرد یا دست زد. از طریق پوست سریع جذب میشود . و مسمومیت شدید دارد. در فضای در بسته اتاق و هوای گرم تولید بخار میکند که استنشاق بخارات جیوه خطرناک است.